Osoby cierpiące na anemię częściej odczuwają zmęczenie, martwią się o swój wygląd fizyczny i mają problemy z koncentracją. Skutki niskiego poziomu hemoglobiny można również zaobserwować na poziomie indywidualnym. Anemiczne matki są bardziej narażone na krwawienie podczas porodu, a osoby cierpiące na niedobór żelaza częściej odczuwają ogólne osłabienie. Ważne, aby upewnić się, że hemoglobina w ciąży nie wykracza drastycznie poza normy przez cały okres 9 miesięcy, kiedy to potrzeba dodatkowego żelaza do rozwoju dziecka.
Czy spadek hemoglobiny w czasie ciąży jest niebezpieczny?
Nie. Ogólnie rzecz biorąc, niska hemoglobina w ciąży nie stanowi zagrożenia ani dla zdrowia płodu, ani matki. Jednakże, jeśli anemia występuje w ostatnich czterech miesiącach ciąży, może spowodować, że łożysko będzie „niedorozwinięte”, co zwiększa ryzyko nasilenia stanu przedrzucawkowego. Objawia się on między innymi wysokim ciśnieniem krwi, białkiem w moczu, jak również obrzękami twarzy, szyi czy rąk.
Czasem anemia sprawia, że dziecko rodzi się małe. Ponadto dziecko może przyjść na świat przedwcześnie i wymagać dodatkowego tlenu. W niektórych przypadkach anemia wywołuje zmniejszenie objętości krwi matki, a to skutkuje zawrotami głowy oraz światłowstrętem. Te działania niepożądane ujawniają się jednak rzadko i najczęściej występują we wczesnym okresie ciąży.
Niska hemoglobina w ciąży a zdrowie dziecka
Jak już wspomniano, niska hemoglobina w ciąży wiąże się z niewielką masą urodzeniową dziecka i wyższym ryzykiem przedwczesnego porodu. Oprócz tego nierzadko zachodzi ograniczenie masy kostnej dziecka oraz zwiększenie podatności na złamania w późniejszym życiu. Należy również pamiętać, że niedokrwistość sierpowatokrwinkowa daje o sobie znać znacznie częstsza u osób z niskim poziomem hemoglobiny w czasie ciąży. Osoby z tym schorzeniem ulegają poważnym komplikacjom podczas porodu, w tym nawet śmierci. Dodatkowo niedokrwistość w czasie ciąży prowadzi niekiedy do obniżenia rozwoju mózgu płodu.
Prawidłowa hemoglobina w ciąży – normy
Normalna hemoglobina w ciąży wynosi od 13,0 do 16,5 g/dl. Jeśli jej poziom spada poniżej tych wartości lub pojawiają się jakiekolwiek objawy anemii, należy odwiedzić specjalistę. Hemoglobina jest jedyną miarą czynności erytrocytów (czerwonych krwinek) wykonywaną przez lekarza. Nie da się zbadać ilości hemoglobiny w osoczu, ponieważ znajduje się ona już w czerwonych krwinkach.
Jakie są typowe objawy anemii w ciąży?
Gdy hemoglobina w ciąży podlega wahaniom, bardzo często wywołuje zauważalne oznaki problemów. Należą do nich głównie:
- Zmęczenie i spadek koncentracji – są bardzo podobne do symptomów przewlekłego stanu przedrzucawkowego, który wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi oraz obecnością białka w moczu.
- Gangrena i nadmierne krwawienie – silne krwawieniem miejsce podczas lub po porodzie.
- Niebieskie zabarwienie twardówki oczu – zwykle występuje we wczesnym stadium i ustępuje po 2-3 tygodniach.
Bardzo niska hemoglobina w ciąży – kiedy do szpitala?
Spadek hemoglobiny do 7,0 g/dl wymaga pilnej pomocy lekarskiej. Pacjentki z takim poziomem anemii są w grupie wysokiego ryzyka zgonu z uwagi na niewydolność nerek spowodowaną spadkiem objętości krwi. Istnieją również inne sytuacje, w których trzeba niezwłocznie zgłosić się do specjalisty. Jeśli u pacjentki występuje zaburzenie krwi zwane „policytemią” (zwiększenie liczby czerwonych krwinek), powinna ona zostać zbadana jak najszybciej. W takim przypadku poziom hemoglobiny przewyższa prawidłowy poziom i zachodzi niebezpieczeństwo wystąpienia udaru.
Co jeść i pić, gdy w ciąży występuje anemia?
W czasie ciąży powinnaś spożywać pokarmy zawierające żelazo. Najlepsze produkty to:
- Wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk, ryby, jaja, algi i rośliny strączkowe;
- Pieczywo, płatki zbożowe i makarony;
- Banany oraz inne owoce i warzywa.
Najlepszym sposobem na unormowanie poziomu hemoglobiny jest przyjmowanie 25-27 mg żelaza dziennie. Ilość tę można osiągnąć, spożywając jedną porcję soczewicy, czerwonej fasoli, groszku o czarnych oczach, pomidorów w puszce, suszonych owoców czy ciemnozielonych warzyw. Tabletki z żelazem uchodzą za najbezpieczniejsze rozwiązanie. Należy popijać je wodą na kilka godzin przed snem.
O czym powinnaś pamiętać?
Niska hemoglobina w ciąży jest zwykle nieszkodliwa, ale powinnaś odwiedzić lekarza, jeśli poziom hemoglobiny spadnie poniżej 7,0 g/dl. W czasie ciąży utrzymanie prawidłowego poziomu hemoglobiny odgrywa szczególnie istotną rolę. Najlepszym sposób stanowi spożywanie pokarmów bogatych w żelazo, takich jak wołowina, cielęcina, jagnięcina, ryby, jaja, algi i rośliny strączkowe. Ponadto należy jeść czerwone mięso, ale nie za często – co 2-3 tygodnie.