Istnieje wiele sposobów na obniżenie poziomu hemoglobiny w organizmie. Jeśli masz wysoki poziom hemoglobiny we krwi, poradzenie sobie z tym problemem i prowadzenie normalnego życia czasem jest niemałym wyzwaniem. Możesz nie wiedzieć, co pomaga w takich sytuacjach. Poniżej poznasz sprawdzone, domowe sposoby na obniżenie hemoglobiny, które pomogą rozwiązać wspomniany problem.
Kiedy obniżenie hemoglobiny we krwi jest konieczne?
Istnieje wiele powodów, dla których obniżenie poziomu hemoglobiny okazuje się konieczne. Jeśli cierpisz na anemię (gdy poziom hemoglobiny jest poniżej normy), może to powodować poważne problemy zdrowotne. Najczęstszym objawem anemii jest zmęczenie, ale może ona również wywoływać poczucie osłabienia, słabą koncentrację i duszności.
Dlaczego zbyt wysoki poziom hemoglobiny może być niebezpieczny?
Zbyt wysoki poziom hemoglobiny we krwi może być niebezpieczny, zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży. Wysoki poziom hemoglobiny nierzadko prowadzi do powikłań, takich jak niska masa urodzeniowa dziecka czy zwiększone ryzyko poronienia. Natomiast u osób starszych osłabia organizm, zmniejsza siłę mięśni i doprowadza do niewydolności narządów.
Co powoduje obniżenie poziomu hemoglobiny w organizmie?
Hemoglobina jest odpowiedzialna za przenoszenie tlenu w całym organizmie, ale może stać się niestabilna, jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości żelaza. Żelazo jest niezbędnym minerałem, którego często brakuje u osób z niskim poziomem hemoglobiny. Niedobór żelaza może być spowodowany nieodpowiednim spożyciem, zaburzeniami wchłaniania, stanami zapalnymi lub utratą krwi. Inną przyczyną niskiego poziomu żelaza jest oddawanie krwi. Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym, którego często brakuje osobom z niskim poziomem hemoglobiny. Niedobór żelaza może być spowodowany nieodpowiednim spożyciem, zaburzeniami wchłaniania, stanami zapalnymi lub oddawaniem krwi.
Leki obniżające poziom hemoglobiny we krwi
Istnieje wiele leków, które mogą spowodować znaczny spadek poziomu hemoglobiny. Nazywa się to standardowo „leczeniem niskiego poziomu hemoglobiny we krwi” lub „terapią hemoglobinową”. Do wspomnianych leków tych należą
- leki przeciwdepresyjne;
- niektóre antybiotyki;
- leki przeciwdrgawkowe;
- leki znieczulające;
- insulina;
- leki stosowane w chemioterapii;
Zdrowa dieta na obniżenie hemoglobiny w organizmie
Istnieje wiele sposobów na obniżenie poziomu hemoglobiny za pomocą odpowiedniej diety. Należy jednak pamiętać, że większość z tych domowych sposobów nie jest zalecana przez lekarzy. Zawsze lepiej jest zasięgnąć porady lekarza, zanim zastosuje się jakiekolwiek zioło lub składnik na obniżenie poziomu hemoglobiny.
Domowe sposoby na obniżenie poziomu hemoglobiny obejmują:
- posypywanie potraw kurkumą;
- codzienne picie filiżanki mleka;
- spożywanie dużej ilości roślin strączkowych;
- przyjmowanie pyłku pszczelego;
- codzienne jedzenie ananasa;
- olej lniany;
- picie soku z aloesu;
- przyjmowanie ashwagandhy;
- łupiny nasion psyllium.
Najlepsze składniki diety obniżające poziom hemoglobiny w organizmie
- Kurkuma – to pachnące zioło, które jest wykorzystywane do wielu różnych celów. Jest popularna ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wykazano, że jest skuteczna w obniżaniu poziomu hemoglobiny, ponieważ zawiera kurkuminę, o której wiadomo, że zmniejsza stres oksydacyjny i zwiększa aktywność antyoksydacyjną.
- Pestki dyni – są uważane za doskonałe źródło białka i minerałów. Są one również bogate w tłuszcze roślinne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomaga to w obniżeniu poziomu hemoglobiny we krwi, ponieważ wiadomo, że obniżają one poziom cholesterolu LDL we krwi.
- Cynamon – jest popularnym środkiem aromatyzującym, który można znaleźć w wielu kuchniach świata. Ma on niezwykłą właściwość obniżania poziomu hemoglobiny w organizmie. Jest to pomocne w zmniejszaniu ryzyka infekcji i poprawianiu odporności organizmu.
- Korzeń kurkumy – jest doskonałym suplementem diety, który jest stosowany w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób. Jest znany jako bogaty w kurkuminę, która jest odpowiedzialna za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stwierdzono, że kurkuma obniża poziom hemoglobiny we krwi.
- Nasiona gorczycy – są bogate w przeciwutleniacze i znane są z tego, że obniżają poziom hemoglobiny we krwi. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one przeciwutleniacze, takie jak witamina E i C, które obniżają poziom hemoglobiny we krwi.
- Witamina B-6 – stanowi niezbędny składnik mineralny, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu hemoglobiny we krwi. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie i jest potrzebna organizmowi do syntezy białek i metabolizmu energetycznego.